4 Kasım 2013 Pazartesi

Vurgu ve Tonlama İşaretleri


Vurgulu hece, bir kelimenin özel bir önem kazanan hecesidir ve tonlama da bu hecenin seslendiriliş biçimidir. Tek bir hecenin üç tip seslendirilişi olması sebebiyle, Litvancada bu söyleniş biçimlerini ayırmak için, üç farklı işaret vardır. Vurgu, kelimede herhangi bir hecede olabilir ve bazen bir kelimenin belirli bir formu (örneğin gelmek kelimesinin değişik hal ve zamanlardaki çekimlerinden birisi) belli bir hecede vurgu alırken, aynı kelimenin aynı hecesi, diğer bir varyasyonda farklı bir heceye vurgu alabilir. Bu kitapta, Litvanca kelimelerde vurgunun hangi hecede olması gerektiği şekilde ifade edilmiştir. Ancak, herhangi bir Litvanca metinde bu şekilde bir belirtim bulamazsınız. Seslendirme işaretleri aşağıdaki gibidir:

Grave (`)1: Grave, ağır vurgu ya da kısa tonlama olarak ifade edilir. Bir seslinin bu işaretle gösterilmesi, daha fazla güç ile seslendirildiğini gösterir ama bu uzun okunduğu anlamına gelmez. Litvancada kısa bir sesli vurgu aldığında bile, olduğu gibi kısa kalır.

Örnekler: mamà: anne, nè: hayır, ìki: -e değin, tù: sen, pùpos: fasulyeler.


Acute (´)2: Acute, yoğun ya da düşen tonlama olarak ifade edilir. Bu tonlama, uzun seslilerle veya çift seslilerle meydana gelir. Bu işaretin bir uzun seslinin ilk bölümü, her zaman geri kalan kısımdan daha şiddetli vurgulanır. Bir çift seslide ise, çift seslinin ilk bölümü daha şiddetli bir vurgu alır ve ikinci kısmından daha uzun tutulur.

Seslilerle Örnekler: ą́žuolas: meşe ağacı, sprę́sti: karar vermek, dė́ti: koymak, į́rašas: yazıt, ýpač: özellikle, bilhassa, óras: hava, bū́ti: olmak.


Çiftseslilerle Örnekler: káimas: köy, áuksas: altın, méilė: aşk, píenas: süt, úostas: liman.


Tilde (~)3: Tilde, inceltme ya da uzatma işareti olarak ifade edilir. Bu işaretin bulunduğu uzun bir sesli, ikinci parçadan her zaman daha vurgulu ve şiddetli telaffuz edilir. Çift seslilerde ise, çift seslinin ikinci bölümü, daha şiddetli vurgu alır ve ilk bölümünden daha uzun tutulur.

Seslilerle Örnekler: tą̃: şunu, ẽglė: tertipli, manę̃s: benim, katė̃: kedi, į̃prastas: alışılmış, olağan, jõs: onlar (dişil),jų̃: onların.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder